Ανακοίνωση Δικτύου Πανεπιστημιακών για άσυλο και εισαγγελείς

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Τις μέρες που ολοκληρώνεται η συγκάλυψη ενός απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς με το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα να αλληλοκατηγορούνται για τη μεγαλύτερη ευθύνη, τις μέρες που ετοιμάζονται νέα εξοντωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων και της κοινωνίας απο την κυβέρνηση και την τρόικα, τις μέρες που οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κρίνονται ως παράνομες η μια μετά την άλλη, η Σχολή «της Επιστήμης του Δικαίου» αρνείται το άσυλο σε αγωνιζόμενους μετανάστες, αποφασίζει την άρση του, ο εισαγγελέας καλεί σε προανακριτική έρευνα τον πρύταν και επτά μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης.

Εμεις ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που θεωρούμε το πανεπιστημιακό άσυλο κοινωνική κατάκτηση, αδιαπραγμάτευτη, θεωρούμε οτι οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ δεν έπρεπε να υποκύψουν στις πιέσεις της κυβέρνησης, αντιδημοκρατικών κραυγών και την λυσσαλέα επίθεση των τηλε-εισαγγελέων. Σε ποιά εγκληματική πράξη προέβησαν οι 300 μετανάστες προχωρώντας σε απεργία πείνας, ώστε να αποφασιστεί η άρση ασύλου;

Όμως, το σύστημα εξουσίας δεν αρκέστηκε στην άρση του ασύλου και στην απομάκρυνση των απεργών πείνας απο την Νομική. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κλήθηκε απο τον εισαγγελέα για «παροχή εξηγήσεων για παράβαση καθήκοντος», όχι επειδή ήρθε το άσυλο, αλλά επειδή δεν το έκανε νωρίτερα, κατ’ουσίαν επειδή δεν ενέδωσε αμέσως στις κυβερνητικές πιέσεις. Καταγγέλουμε την εισαγγελική κλήση του πρύτανη ως μια πράξη εκβίασης και τρομοκράτησης τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, απαιτούμε να σταματήσει η προανακριτική έρευνα σε βάρος του.

Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, καλεί ως «υπόπτους για παροχή εξηγήσεων» επτά μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών για «παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών, διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας»! Καταγγέλουμε την εισαγγελική κλήση μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ως πράξη εκδικητική απέναντι στο κίνημα, ειδικά σε μια περίοδο που οι αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών, οι αγώνες για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα εντείνονται.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας όχι μόνο στα επτά μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης αλλά και στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

είναι κοινωνική κατάκτηση, αδιαπραγμάτευτη!

Κάτω τα χέρια απο το άσυλο.

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας μετανάστες!

4 Φεβρουαρίου 2011