ιατρικό ανακοινωθέν – 17η μέρα απεργίας πείνας

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα είναι η 17η ημέρα απεργία πείνας.

Από τους 237 απεργούς μετανάστες, οι 7 αποκλείστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για λόγους υγείας (ουρολοιμώξεις, βαρειές αναπνευστικές λοιμώξεις, υπόταση) και βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή.

Οι υπόλοιποι 230 συνεχίζουν την απεργία πείνας με αυστηρούς όρους (διακοπή και του τσαγιού, μείωση της ζάχαρης σε ένα κουταλάκι καθημερινά και λήψη μόνον επαρκούς ποσότητας νερού).

Η κατάσταση υγείας τους παραμένει σταθερή με κυριότερα προβλήματα τα λιποθυμικά επεισόδια, τα εμπύρετα λόγω κοινού κρυολογήματος, επίμονο βήχα και γαστρεντερικές διαταραχές.

Η ψυχολογική τους κατάσταση είναι επίσης σταθερή και δεν έχουν παρατηρηθεί διαταραχές στις συμπεριφορές.

Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καταυλισμού στο νεοκλασσικό της Ηπείρου, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν απειλή για τους ίδιους και για τη δημόσια υγεία.

Το απόγευμα ένας από τους απεργούς έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε. Παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερη από μία ώρα με απώλεια συνείδησης και βυθιότητα. Η ιατρική ομάδα αποφάσιε να καλέσει το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί στην εφημερεύσουσα παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού.

Διενεργήθηκε κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, όπου διαπιστώθηκαν ηλεκτρολυτικές διαταραχές και σοβαρή εξασθένηση των δυνάμεων του. Ο απεργός αρνήθηκε οποιαδήποτε μορφή σίτισης ή συμπληρωματικής αγωγής και αφού ανένηψε επιστρέφει στην ομάδα του.

Η υγειονομική ομάδα

για την ιατρική κάλυψη

των 300 απεργών πείνας