Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ρέθυμνο, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να άρει με νομοθετικές πράξεις τις αιτίες που οδήγησαν τους μετανάστες συμπολίτες μας στο διάβημα της απεργίας πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μετά από 37 μέρες απεργίας έχει καταστεί προφανές ότι οι μετανάστες απεργοί πείνας δεν κατευθύνονται και δεν υποκινούνται από κανέναν. Δίνουν την ύστατη μάχη για την αξιοπρέπεια και για την αναγνώρισή τους ως μελών μιας κοινωνίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχουν συμβάλει ενεργά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η προσπάθεια πολλών πολιτειακών παραγόντων να προσβάλουν τον αγώνα των μεταναστών, με δηλώσεις περί υποκίνησης και χειραγώγησής τους, σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει τουλάχιστον την έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής ευθύνης και ευαισθησίας γύρω από τα ανθρώπινα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Τέτοιες πρακτικές υποδηλώνουν μια ανεπίτρεπτη μικρο-πολιτική «τύφλωση», η οποία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ιδιαίτερα την ώρα που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη τον αγώνα των απεργών μεταναστών. Ζητούμε να παύσουν οι διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος τόσο των ίδιων των απεργών πείνας όσο και σε βάρος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και, βεβαίως, σε βάρος όλων όσων αυτό το διάστημα στέκονται αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στο αγώνα αυτό των μεταναστών.

Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους απεργούς πείνας και ζητάμε την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης που να ικανοποιεί τα αιτήματά τους.

Η Γενική Συνέλευση Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης