Πάτρα- Δελτίο Τύπου – Κείμενο στήριξης της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών στους μετανάστες απεργούς πείνας

Πάτρα, 19/1/2011

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

Νομιμοποίηση των μεταναστών τώρα!

“Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.”
Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια, τριακόσιοι μετανάστες που ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα ξεκινούν την Τρίτη  25/1 απεργία πείνας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα,  αντιμετωπίζοντας καθημερινά υπερεκμετάλλευση, εξευτελισμούς και απελάσεις.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως οι μετανάστες και οι μετανάστριες δεν έρχονται εδώ για τουρισμό ή για να πλουτίσουν. Το βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας, το ζούμε στις γειτονιές μας. Έρχονται κυνηγημένοι από τη φτώχεια, τους πολέμους, τις δικτατορίες, τη λεηλασία των χωρών και των κοινωνιών τους από τα ισχυρά δυτικά κράτη. Οι μετανάστες δεν έχουν ουσιαστικά επιλογή-δυνατότητα νόμιμης εισόδου στη χώρα γιατι πίσω υπάρχει για αυτούς η φωτιά και ο θάνατος.
Ως εκ τούτου ο όρος “λαθρομετανάστες” εκτός του οτι είναι καταχρηστικός, ρατσιστικός και απάνθρωπος, με την υπερπροβολή του εξυπηρετεί τις πιο ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες στη διαχείριση του μεγάλου, οικουμενικού ζητήματος της σύγχρονης μετανάστευσης
Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι συνένοχη στην εξαθλίωση των πατρίδων τους, εξαπολύει σήμερα πρωτοφανή επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων: κατασκευάζει τείχος στον Έβρο, πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις-σκούπα και εκατοντάδες απελάσεις, καταργεί ουσιαστικά το πολιτικό άσυλο, παρουσιάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν επικίνδυνους εισβολείς. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει κηρύξει πόλεμο κατά της κοινωνίας,  καταστρέφοντας εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, που καταδικάζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια εκατομμύρια Έλληνες εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Με την επίθεσή της κατά των μεταναστών επιδιώκει να στρέψει τους ντόπιους εργαζόμενους εναντίον των αλλοδαπών, ώστε να μας διαιρέσει και να μας φοβίσει,  και να συνεχίσει έτσι ανενόχλητη την καταλήστευση της ζωής όλων μας.
Η απεργία πείνας των 300 μεταναστών αποτελεί απάντηση στη στόχευση των μεταναστών ως αποδιοπομπαίων τράγων για τα δεινά σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένας αγώνας δίκαιος, μια κραυγή ανθρώπινης αξιοπρέπειας που όλοι πρέπει να στηρίξουμε. Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών χαιρετίζει τους απεργούς πείνας και δηλώνει την αλληλεγγύη της σε κάθε αγώνα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Καλεί κάθε άνθρωπο να αφουγκραστεί τη βαθιά ανθρώπινη πράξη των απεργών πείνας και να συνδράμει με  όποιον τρόπο μπορεί!

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ