Πολιτικό πλαίσιο πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Θεσ/κης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης συγκροτήθηκε μετά από κάλεσμα των απεργών πείνας σε πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης με σκοπό την προετοιμασία (πολιτική και οργανωτική) της απεργίας πείνας αλλά και την οργάνωση της απαιτούμενης πολιτικής πίεσης και έκφρασης της αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μία οργανωτική συσπείρωση δυνάμεων αποτελούμενη αρχικά από συλλογικότητες και άτομα ενός ευρέου φάσματος του κοινωνικού κινήματος με δράση και παρουσία στα πολιτικά και αντιρατσιστικά θέματα της πόλης. Εκφρασμένος στόχος είναι τόσο στη προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια  της απεργίας πείνας η διεύρυνση των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο, μεταναστευτικές κοινότητες, πολιτικές συλλογικότητες, εργατικές ενώσεις και σωματεία, τον κάθε κάτοικο της πόλης μας.

Η οργάνωση της πρωτοβουλίας είναι αντιιεραρχική και οριζόντια με σχέσεις ισοτιμίας τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν όπως αναφέρουμε στο οργανωτικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία υιοθετεί πλήρως το πολιτικό αίτημα των 300 απεργών για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η θέση μας στο πλευρό των μεταναστών είναι πολιτική και η αλληλεγγύη μας είναι η έκφραση αυτής της πολιτικής στο κοινό πλαίσιο που ορίζουν οι ίδιοι οι απεργοί. Η ίδια η πολιτική συγκυρία επιβάλλει περισσότερο παρά ποτέ τη συστράτευση με τα πιο αδύναμα και εκμεταλλευόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η πραγματικότητα που έχουν βιώσει τόσα χρόνια δουλεύοντας και παράγοντας πλούτο στη χώρα μας έγινε γι’ αυτούς τον τελευταίο καιρό πολύ σκληρή και το μόνο όπλο τους είναι η ίδια τους η ζωή για να υπερασπιστούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους. Είμαστε δίπλα τους σε αυτό τον σκληρό και δίκαιο αγώνα. Ειδικά σε μία εποχή όπου το πρόσχημα και η πραγματικότητα της κρίσης ωθεί την κοινωνία στον αλληλοσπαραγμό και στην ενοχοποίηση των αδυνάτων, με απώτερο σκοπό την πλήρη επικράτηση των εχόντων σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε μια κοινωνία της εκμετάλλευσης όπου όλοι είμαστε “ξένοι” και περιπλανώμενοι στην έρημο της εκμετάλλευσης και της αναξιοπρέπειας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε τη χρήση των μεταναστών από την εξουσία ως αποδιοπομπαίου τράγου και αιτία όλων των δεινών αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία κρύβοντας τον πραγματικό εχθρό, αυτόν που λυμαίνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Φυσικά αυτή η πολιτική επιτείνει τον εκβαρβαρισμό της κοινωνίας αναζωπυρώνοντας ρατσιστικές και φασιστικές τακτικές ενάντια στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και την αγωνιζόμενη κοινωνία. Η ανατροπή των φασιστικών πρακτικών ελέγχου της μετανάστευσης  (τείχος Έβρου, στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιχειρήσεις σκούπα, επιθέσεις φασιστικών συμμοριών) καθώς και του ιδεολογικού και νομικού οπλοστασίου της Ελλάδας και της ΕΕ (αντιμεταναστευτικοί νόμοι, Δουβλίνο 2) είναι υποχρέωση κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου πρώτα απ’ όλα απέναντι στον εαυτό του.

Δεν ξεχνάμε ότι τις μεταναστευτικές ροές τις προκάλεσαν οι πόλεμοι και η οικονομική εκμετάλλευση που επέβαλαν οι «ανεπτυγμένες» χώρες στις χώρες προέλευσής τους. Τέλος αποτελεί μία τέτοια στάση την πιο ελπιδοφόρα και δημιουργική στάση απέναντι στον τρόμο και την ανασφάλεια που σκορπάει η εξουσία απέναντι σε όλους για τώρα και για το μέλλον, Έλληνες και μετανάστες.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα, εργατική ένωση και αγωνιζόμενο άνθρωπο της πόλης σε συστράτευση στον δίκαιο αγώνα των 300 απεργών πείνας και συμμετοχή στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης.