Δελτίο Τύπου- επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες χίου – «λάθρα;»

Στις 25 Γενάρη 300 μετανάστες και μετανάστριες απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχοντας ως βασικό αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, καθώς και την απόκτηση ίσων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με τους Έλληνες  εργαζόμενους.

Πρόκειται για μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες στους τόπους καταγωγής τους. Ζουν και εργάζονται στη χώρα μας προσδοκώντας απλά μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αντ’ αυτού βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό, το ρατσισμό και την άγρια εκμετάλλευση από τους εργοδότες και το ελληνικό κράτος.

Απέναντι σε μια τόσο αρνητική κοινωνικοπολιτική  συγκυρία, όπως η τωρινή, όπου η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, προσπαθεί με διάφορους τρόπους   (τείχος στον Έβρο, πλωτά κέντρα κράτησης, μαζικές απελάσεις, « επιχειρήσεις –σκούπα », ουσιαστική κατάργηση του ασύλου) να διώξει από τους κόλπους της χώρας τους μετανάστες , παρουσιάζοντάς τους ως επικίνδυνους εισβολείς και ως απειλή  για την ευημερία των Ελλήνων. Το σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών» του μεσαίωνα απέναντι στους μετανάστες όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα για τη ζωή των Ελλήνων, αλλά αντίθετα, προετοιμάζει τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων όλων μας, στην εργασία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας, τελικά στο δικαίωμά μας στην ίδια τη ζωή. Αυτό που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί αυτό το απάνθρωπο κυνήγι είναι ο αποπροσανατολισμός των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τα πραγματικά αίτια της άνευ προηγουμένου οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουν. Σ’ αυτήν τη λογική, μετατρέπουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης του συστήματος εκμετάλλευσης και του συνακόλουθου διεθνούς καταμερισμού του πλούτου που επέβαλλαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν οι ισχυροί του κόσμου σε βάρος των αδυνάτων, όπου γης.  Έτσι, τα περιθώρια αντίδρασης των μεταναστών είναι εξαιρετικά στενά. Για το λόγο αυτό αναγκάζονται να καταφύγουν σε μια τόσο ακραία μορφή διαμαρτυρίας, όπως είναι η απεργία πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Γιατί, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν σε κείμενό τους, «…δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας».

Κι  ακριβώς επειδή το δίκιο τους το γνωρίζουμε πολύ καλά, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών και ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και απόκτηση ίσων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με τους Έλληνες εργαζόμενους

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ-«ΛΑΘΡΑ;» www.lathra.gr