Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 2ας Φεβρουαρίου 2011 του Συλλόγου μελών του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

1)  Η Γ.Σ. καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ για το ότι μετέτρεψε το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σε συνέδριο συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας

2)  Η Γ.Σ. διαπιστώνει ότι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ανταγωνίζεται με επάρκεια τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

3)  Η Γ.Σ. δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ γιατί πάρθηκαν με αντισυνδικαλιστικές διαδικασίες και γιατί δεν εκφράζουν τις ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων μας..

4) Η κατεπείγουσα «κλήση υπόπτου για παροχή εξηγήσεων» της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος καθώς και προς επτά μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών, διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια πολιτικής ποδηγέτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκφοβισμού πρωτοβουλιών κοινωνικής παρέμβασης, καθώς και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης σε διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων.

Ως Γ.Σ. καταγγέλλουμε την κλήση σε απολογία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, όχι από συντεχνιακή αντίληψη ή γιατί θεωρούμε ότι οι πανεπιστημιακοί είναι υπεράνω των νόμων, αλλά γιατί μετά την (άμεση ή έμμεση) πολιτική πίεση που του ασκήθηκε ώστε να άρει το πανεπιστημιακό άσυλο – γεγονός με το οποίο είμαστε αντίθετοι – αποτελεί πρόκληση η κλήση του σε απολογία επειδή κατ’ ουσία δεν ενέδωσε αμέσως σε αυτές τις πιέσεις.

Καταγγέλλουμε την κλήση σε απολογία των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τις αστείες κατηγορίες της παράνομης διακίνησης «λαθρομεταναστών» οι οποίοι επί πολλά χρόνια ζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στα κοινά των πόλεών τους. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας οφείλουν να λαμβάνουν όχι μόνο μαθήματα γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και μαθήματα αρχών και αξιών, και ένα τέτοιο θαυμάσιο μάθημα είναι η αλληλεγγύη που παρέχουν στους μετανάστες οι άνθρωποι που καλούνται σε απολογία.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να εκφράσουν την αντίθεση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας απέναντι σε αυτές τις εισαγγελικές κινήσεις, αναστέλλοντας τη λειτουργία του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 3/2, ημέρα που ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης καλούνται να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα.

5)  Η Γ.Σ. καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου (12:00 – !5:00) και σε απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

6)  Συμπαραστέκεται στους απεργούντες Διοικητικούς Υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας.

7)  Κηρύσσει τη Γ.Σ. της 2-2-11 σε Γ.Σ. διαρκείας.