Αλληλεγγύη με τους μετανάστες απεργούς πείνας – Γαλλία

Τριακόσιοι μετανάστες έχουν αρχίσει απεργία πείνας στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τις 25 Ιανουαρίου 2011. Η κίνηση αυτή ξεκίνησε από την Κρήτη, με το κάλεσμα των μεταναστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την παντελή έλλειψη διαδικασίας νομιμοποίησης από το 2006. Απαιτούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την πλήρη αναγνώρισή τους ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η απεργία αυτή συμπίπτει με τη νεοφιλελεύθερη επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που οδηγεί στην αποδιάρθρωση της εργασίας και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τα μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ, ευνοούν την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθιστώντας τους μετανάστες τα εξιλαστήρια θύματα για την κοινωνική ανασφάλεια και την ανεργία. Κατηγορώντας τους απεργούς πείνας ως επικίνδυνους για την κοινωνία, η  κυβέρνηση, μέσα από μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθεί να δικαιολογήσει την υιοθέτηση ρατσιστικών πολιτικών καταστολής και ποινικοποίησης των μεταναστών και των υποστηρικτών τους, φτάνοντας μέχρι και την κατασκευή ενός τείχους στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία: ένα ακόμα τείχος – απαρτχάιντ μετά από αυτά στο Μεξικό, το Μαρόκο, ή αυτό που μετατρέπει την Παλαιστίνη σε Μπαντουστάν.
Ο αγώνας των μεταναστών στην Ελλάδα συναντά τους αγώνες των εργατών και εργατριών χωρίς χαρτιά της Γαλλίας, οι οποίοι, μετά από 8 μήνες απεργίας και καταλήψεων –πρώτα της Όπερας της Βαστίλλης και μετά του Εθνικού Μουσείου Μετανάστευσης, βρίσκονται ακόμα σε διαμάχη με την κυβέρνηση, η οποία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις 18 Ιουνίου του 2010.
Ενώνεται ακόμα με τον αγώνα αυτών που βγήκαν στους δρόμους της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και αλλού, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.
Για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να δώσουμε την υποστήριξή μας στους 300 μετανάστες, οι οποίοι εισέρχοναι στην εικοστή ημέρα της απεργίας πείνας, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Παρίσι, 14 Φλεβάρη 2011

coordination 93 en lutte pour les sans papiers

collectif contre le racisme – Saint Denis