ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 67, Χανιά 73100
www.fmkritis.wordpress.com

«Υπατία» και ΕΚΘ,

32η μέρα απεργίας πείνας

Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χθες 24/2, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά η επίδειξη ισχύος απέναντι στους ανίσχυρους μετανάστες απεργούς πείνας και σ’ αυτούς που τόλμησαν να τους συμπαρασταθούν και να δείξουν αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Ο εισαγγελέας εφετών προχώρησε στην άσκηση δίωξης απέναντι σε οκτώ μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για ηθική αυτουργία σε παραβίαση οικιακής ειρήνης και για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένες φθορές.

Όμως η πρόκληση της κυβέρνησης δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η εισαγγελία προχώρησε και στην άσκηση δίωξης στους ίδιους τους 300 απεργούς πείνας για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Φυσικά, όλες οι κατηγορίες αφορούν την είσοδο στο κτήριο της Νομικής, δηλαδή την πρώτη ουσιαστική πολιτική απόπειρα που έγινε μετά το ’73 για αξιοποίηση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου στην κατεύθυνση της ελεύθερης έκφρασης κοινωνικών αιτημάτων.

Δεν γνωρίζουμε το αν η ποινικοποίηση του δικαιώματος της άσκησης απεργίας πείνας σε δημόσιο χώρο, γιατί κατ’ ουσίαν περί αυτού πρόκειται, έχει ιστορικό προηγούμενο στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, όμως η άσκηση εισαγγελικής δίωξης με τέτοιο σαθρό κατηγορητήριο σε ανθρώπους που βρίσκονται μια ανάσα πριν το θάνατο, εκθέτει ανεπανόρθωτα το ήθος και την αίσθηση δημοκρατικότητας αυτής της κυβέρνησης, που φαίνεται να φιλοδοξεί να γραφτεί στην ιστορία, ανάμεσα στα άλλα, και για την απουσία στοιχειώδους ανθρώπινης ευαισθησίας και την έλλειψη προπαιδείας σε θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και οι παραπάνω διώξεις γίνονται παρά το ότι το κτήριο της Νομικής παραδόθηκε χωρίς να έχει γίνει καμιά φθορά, και παρά το ότι οι μετανάστες μπήκαν στο κτήριο ως φιλοξενούμενοι και όχι ως καταληψίες, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Παράλληλα, ο κύριος Ραγκούσης αρνείται πεισματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών, αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία του, και κινδυνολογώντας εκμεταλλευόμενος την επικαιρότητα χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Από την πλευρά μας εμμένουμε στην αλληλέγγυα στάση μας απέναντι στους απεργούς πείνας, που αψηφούν τις επιταγές της αυτοσυντήρησης, και έχουν το θάρρος να κοιτούν κατάματα πια το θάνατο, για να μας διδάξουν τι σημαίνει αυτοθυσία, ελευθερία και αξιοπρέπεια.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ.

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ