Ψήφισμα συμπαράστασης απο τους εργαζόμενους στον Δήμο Καλαμαριάς

300 μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, γιατί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας με την εργασία τους στηρίζουν την όποια ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία μια σοβαρή πηγή εσόδων.

Στο πλαίσιο του Ελληνικού Συντάγματος , καθώς  και στο πλαίσιο των διατάξεων του διεθνούς δικαίου, που παράγουν υποχρεώσεις για τη χώρα μας, καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει και να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά τους, καθώς επί δεκαετίες οι μετανάστες αυτοί διαβιώνουν και εργάζονται σε μία «γκρίζα» ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας καθιστώντας τους εαυτούς τους υποψήφια θύματα εκμετάλλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Έναν αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

ΟΜΟΦΩΝΑ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ