Την ώρα που οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας φτάνουν στα όρια της αντοχής διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, θα ήταν καλό να θυμηθούμε τι έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου για την απεργία πείνας των μεταναστών εργατών το 2008. Ήταν η εποχή τού «λεφτά υπάρχουν», τότε που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση κι έκανε επίδειξη ανθρωπιάς και προοδευτικότητας για να ανέβει στην εξουσία. Παραθέτουμε τα αποσπάσματα των προσωπικών αναρτήσεων του πρωθυπουργού στο σάιτ, χωρίς κανένα δικό μας σχολιασμό:
«Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά
Στην αναφορά μας σχετικά με την απεργία πείνας μεταναστών στα Χανιά, διαβάστε εδώ Είμαστε μετανάστες. σημειώναμε μεταξύ άλλων:
Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπισή μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο, ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά. Η άποψη ότι ‘οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα’, αποτυπώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής.»
Ακολουθεί αναρτημένη στο σάιτ του πρωθυπουργού η ανακοίνωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης για την Απεργία
Και έπεται συνέχεια:
«Όταν ο μετανάστης αισθάνεται στη χώρα όπου ζει ότι είναι ίσος προς όλους τους άλλους, ότι τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, ότι έχει τα ίδια δικαιώματα στην υγεία, τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, έχει λόγο, ακούγεται, τότε δεν έχει παρά να εξελίσσεται κι αυτός και να προσφέρει στην κοινωνία. Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην ένταξη των μεταναστών, ώστε να αισθανθούν όλοι οι μετανάστες την αξιοπρέπεια που χρειάζεται κανείς ως άτομο, ως οικογένειες, ως εθνότητες, ως κοινότητες εδώ στην Ελλάδα. Ας εντείνουμε την προσπάθειά μας να δώσουμε ίσα δικαιώματα στην υγεία, στην εργασία, πρέπει να δούμε και τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών.»
Αθήνα 17/2/11
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 Μετανάστες απεργούς πείνας