Ανακοίνωση Αλληλεγγύης Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας «Γρ. Λαμπράκης»

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ

Εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική) αντιμετωπίζουν καθημερινά άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι χώρες τους μαστίζονται απο ανέχεια, πόλεμο, τυραννικά καθεστώτα, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες μέσω του ΝΑΤΟ συμμετέχει και η Ελλάδα μεαποτέλεσμα πολλές χιλιάδες άνθρωποι να εξωθούνται προς τη Δύση αναζητώντας καλύτερους όρους ζωής ή απλώς για να γλιτώσουν τη σύλληψη, τις βόμβες ή την εκτέλεση.

Οι ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και του Ελληνικού κράτους (στρατόπεδα συγκέντρωσης, Frontex, ο πρόσφατος φράχτης στον Έβρο, Δουβλίνο ΙΙ κλπ), μαζί με το παιχνίδι για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, δημιουργούν συνθήκες ομηρίας στην Ελλάδα για χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να διεκδικούν τα δικαιώματα τους με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πρόσφυγες (αρχικά απο το Ιραν και έπειτα απο το Αφγανιστάν) που έραψαν τα στόματα τους και κατασκήνωσαν έξω απο τα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, οι Ιρανοί και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο κτίριο Γκίνη στο κάτω Πολυτεχνείο, όπως και οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Νομική και άρχισαν απεργία πείνας σήμερα στις 25/1.

Kαταγγέλουμε την απόφαση της Νομικής Σχολής να προχωρήσει σε λοκ άουτ, σε μια κίνηση απάνθρωπης ταύτισης των μεταναστών με εγκληματικά στοιχεία, επικίνδυνα δήθεν για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. καταγγέλουμε επίσης τα τερτίπια παρατάξεων στη Νομική, που απέσυραν την υπογραφή τους εκ των υστέρων σε απόφαση ΔΣ, απόφαση αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών, που απλώς επικύρωνε σχετικό ψήφισμα στη ΓΣ του ΦΣ Νομικής και κυκλοφόρησαν ψευδεπίγραφο έγγραφο παράτυπα.

Απέναντι στη σκέψη των Πρυτάνεων και στους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ για εκκένωση των κτιρίων απο τους πρόσφυγες με –προφανώς- άρση του Ασύλου, ως ΣΦΙΑ απαιτούμε να ακυρωθεί οποιοδήποτε σχετικό σχέδιο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως και οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, χωράνε στο Πανεπιστημιακό Άσυλο. Ως ΣΦΙΑ αντιτασσόμαστε στις ρατσιστικές πολιτικές στοιβάγματος και επαναπροώθησης στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, που για την πλειοψηφία τους σημαίνει εκτέλεση ή φυλάκιση στα σύνορα τους.

Απαιτούμε την χορήγηση πολιτικού Ασύλου σε όσους το επιθυμούν και δικαιούνται, ελευθερία να κινηθούν προς τις χώρες της Ευρώπης, αν αυτό είναι που ζητάνε. Επίσης το επόμενο διάστημα, μαζί με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους, θα υπερασπιστούμε το Άσυλο, όπως μόνο εμεις μπορουμε. Γιατί ο λόγος για το Άσυλο ανήκει στους φοιτητές, στους εργαζόμενους του πανεπιστημίου και σε όλο το λαό και όχι στους πρυτάνεις, τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υπογραφές : Νέα Προοπτική, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙΣ-ΠΑΦ-ΕΕΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ