ψήφισμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα (Νομική) και την Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο).

Καταγγέλλουμε την παραπληροφόρηση περί αντιδημοκρατικής κατάλυσης του ασύλου και παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας της Νομικής. Το κτίριο που χρησιμοποιούν οι απεργοί είναι κλειστό γιατί τελεί υπό ανακαίνιση και όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρύτανης Θ.Πελεγκρίνης τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και προστασίας του χώρου. Αυτό που εμποδίζει την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος είναι η απόφαση του κοσμήτορα να την διακόψει καθώς και την εξεταστική των φοιτητών, για μια βδομάδα. Και αυτή είναι μια απαράδεκτη πολιτική απόφαση που προσπαθεί να εξαφανίσει πίσω από την συζήτηση για το «που» γίνεται η απεργία πείνας το απείρως σημαντικότερο «γιατί» γίνεται η απεργία πείνας!

Θεωρούμε ως απαράδεκτη ακόμα και την παραμικρή σκέψη περί βίαιης εκκένωσης του κτιρίου της Νομικής, πράγμα που αφήνεται να εννοηθεί από τις εντολές του πρωθυπουργού προς τον Υπ.Προ.Πο. Η ποινικοποίηση μιας μορφής αγώνα, την οποία γέννησε η απελπισία χιλιάδων ανθρώπων, είναι κι αυτή μια πολιτική απόφαση, μια απαράδεκτη πολιτική απόφαση!

Η απεργία πείνας των 300 προκλήθηκε από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια κυβερνητικές πολιτικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Απ’ αυτή την χρεοκοπία υποφέρουμε τελικά όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι και νέοι –είτε ‘Έλληνες, είτε ξένοι!

Όσοι αρνούνται οποιοδήποτε δικαίωμα όχι μόνο στους 300 αλλά σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ας πάψουν να το «πουλούν» ως προστασία της Ελληνικής κοινωνίας! Φτάνει πια με την υποκρισία τους! Με τις πολιτικές του ΔΝΤ και την ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας, πολλοί και πολλές από εμάς, εργαζόμενοι ή νέοι άνθρωποι, κάποια στιγμή θα γίνουμε σαν τους 300, απελπισμένοι και χωρίς καν την ελπίδα της επιβίωσης.

Αρνούμαστε την θυματοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν ή να αποκτήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αρνούμαστε την σχιζοφρένεια να μην έχουν καθόλου δικαιώματα αυτοί οι άνθρωποι, και να προστατεύονται τα εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων, οι παρανομούντες εργοδότες που δεν εφαρμόζουν κανένα εργατικό νόμο και ρίχνουν τους μισθούς όλων μας, ή οι μεγάλες δυνάμεις (ευρωπαϊκές ή άλλες) που έχουν στρατούς κατοχής ή καταληστεύουν χώρες του 3ου κόσμου ή ακόμα-ακόμα στηρίζουν δικτάτορες όπως ο Μπέν Άλι στην Τυνησία!

Απαιτούμε:

  • Να μην εκκενωθεί βίαια η Νομική. Όχι στην καταστολή του κινήματος των 300.
  • Παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Όχι λεφτά για φράχτες, πλοία-φυλακές και καταστολή, αλλά για ανθρώπινους χώρους υποδοχής.
  • Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τα χαρτιά τους λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Νέος γύρος νομιμοποίησης για τους χωρίς χαρτιά. Παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Να μην εφαρμοστεί η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που παγιδεύει τους ανθρώπους στην πρώτη χώρα που μπαίνουν (ήδη σχεδόν 10 χώρες της ΕΕ δεν την εφαρμόζουν και δεν στέλνουν πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, να μην την εφαρμόσουμε κι εμείς).
  • Παραδειγματική τιμωρία όσων εργοδοτών εκμεταλλεύονται την ανάγκη ανθρώπων για εργασία. Μέτρα ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία. Με 1 εκ. Έλληνες στην φτώχεια και την ανεργία και με μισό εκ. ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς τέτοια μέτρα, θα μετατραπούμε σε ζούγκλα.
  • Λεφτά για τους ανέργους, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, το κράτος πρόνοιας, τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και για συντονισμένη βοήθεια στον 3ο κόσμο  – όχι για τους τραπεζίτες τοκογλύφους.