Δήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες-απεργούς πείνας από τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων Κασάπι, Κίνηση Action Congo, Σομαλική Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος Μπανγκλαντές Ντοέλ)

Καλωσορίζουμε θερμά τους 300 μετανάστες που κατέφτασαν από την Κρήτη για να θέσουν τα αιτήματά τους ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης.

Στηρίζουμε ολόψυχα τον αγώνα τους και συντασσόμαστε με το αίτημα τους για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Αυτή η γενναία τους πράξη αξίζει την αμέριστη συμπαράσταση όχι μόνο των μεταναστών, αλλά κυρίως των Ελλήνων εργατών. Η επιλογή της Νομικής Σχολής- ενός θεσμού που κατεξοχήν εκπαιδεύει και διαπλάθει τους νομοθέτες και τους νομικούς- είναι ιδιαίτερα εύστοχη.

Είναι επιτακτικό να εισακούσει η ελληνική κυβέρνηση το αίτημα των απεργών πείνας: νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις, αυτό που ζητάνε χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά. Το ότι αυτή η απεργία πείνας παρουσιάζεται σαν παράνομη πράξη δεν μας εκπλήσσει διότι συνάδει με τη γενική στάση ενάντια στην παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα.

Βέβαια, η παρουσία των μεταναστών ξυπνάει στους Έλληνες δυσάρεστες μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, όταν η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής μεταναστών και οι Έλληνες έφευγαν προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο αφήνοντας πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι ίδιοι λόγοι που ανάγκασαν τότε πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους, φέρνουν σήμερα στις ακτές της Ελλάδας μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων διακινδύνεψαν τη ζωή τους στην πορεία, ενώ κάποιοι αφανίστηκαν πριν καταφέρουν να φτάσουν σε ένα ελληνικό νησί. Όσοι τυχεροί κατόρθωσαν να επιβιώσουν, διαπίστωσαν γρήγορα ότι βρίσκονταν σε μια εφιαλτική κατάσταση: χωρίς χαρτιά, εύκολος στόχος ρατσιστικών διακρίσεων και εκμετάλλευσης από εργοδότες που λυμαίνονται τους μετανάστες επειδή είναι ευάλωτοι.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πήραν το ρίσκο οι μετανάστες να προβούν σε μια τόσο δραματική ενέργεια. Πολύ καιρό επιζητούσαν τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αντ’ αυτού, τους εξώθησε στο περιθώριο της κοινωνίας και τους κατέστησε θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Πολύ καιρό θεωρήθηκαν εγκληματίες και αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βαρβαρότητα. Αφού εξάντλησαν όλα τα άλλα μέσα για να διεκδικήσουν το αίτημά τους και να εισακουστεί η έκκληση τους, πήραν θαρραλέα το ρίσκο να προβούν σε απεργία πείνας.

Τους στηρίζουμε γιατί αγωνίζονται ώστε να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας όλοι οι μετανάστες που είναι χωρίς χαρτιά. Αγωνίζονται και για τα δικαιώματα των Ελλήνων εργατών που κλήθηκαν να επωμιστούν το βάρος της οικονομικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την οικονομικοπολιτική ελίτ στην Ελλάδα και Παγκοσμίως.

Γι αυτό απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να καθυστερεί και να αναπτύξει επιτέλους μια αποτελεσματική πολιτική που θα επιλύσει τα επιτακτικά ζητήματα των μεταναστών. Απαιτούμε μια νομοθεσία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά και την ενσωμάτωση αυτών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία, την επιτάχυνση της διαδικασίας αίτησης ασύλου και την λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση και την προστασία εκείνων που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε δυσμενής συνθήκες.

Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων