ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – σημειώσεις από τη Συνεντευξη Τύπου της Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 15/2 στο κτίριο Υπατία από την Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων για την αλληλεγγύη στους Μετανάστες Απεργούς Πείνας.

Η Μάνια Μπαρσέφσκι από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης άνοιξε τη Συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας ότι οι μετανάστες και μετανάστριες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας. Ο αγώνας των μεταναστών δεν έχει καμία διαφορά από τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, όλοι όσοι πλήττονται από τις πολιτικές του μνημονίου, της κυβέρνησης της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Σπύρος Κουλούρης από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας των  300 μεταναστών εργατών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε δίπλα μας, στα σπίτια και την εργασία μας να δουλεύουν άνθρωποι παράνομοι, χωρίς δικαιώματα. Μαζί με τους μετανάστες δίνουμε τη μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στα κέντρα που θέλουν να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα του 2011. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, πρώτα από όλα για τη ζωή των απεργών πείνας. Έχει τεράστια ευθύνη γιατί σκορπάει το δηλητήριο του ρατσισμού. Έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες που, παρά το νέο νόμο, δεν αναγνωρίζονται. Ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων. Θα υπερασπιστούμε τον αγώνα για ίσα δικαιώματα στην εργασία και ζωή».

Η Αλέκα Ζορμπαλά, από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, δήλωσε ότι η Εναλλακτική Παρέμβαση, όπως και τα μέλη της επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών απεργών πείνας, υπηρετώντας τον κοινωνικό τους ρόλο: την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και κάθε ατόμου κατατρεγμένου από κρατικές εξουσίες, στρατό και αστυνομία, κάθε διωκόμενου μετανάστη. Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει την υποκρισία περί νομιμότητας που κρύβει πολιτική σκοπιμότητα. «Να σταματήσει το κράτος να υποκρίνεται κρατώντας παράνομους τους μετανάστες ώστε να υπάρχει φθηνό και παράνομο εργατικό δυναμικό προς όφελος των εργοδοτών. Να σταματήσει η υποκρισία της κυβέρνησης που έχει υπογράψει τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, αντί να παραχωρήσει άδεια διαμονής και εργασίας είτε ταξιδιωτικά έγγραφα».

Ο Μάριος Λώλος, φωτορεπόρτερ συνδικαλιστής και μέλος της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Ανέργων στα ΜΜΕ, δήλωσε: «οι φωτορεπόρτερ είμαστε αλληλέγγυοι στην απεργία των 300 μεταναστών γιατί δουλεύουμε στα ΜΜΕ και βλέπουμε με ποιο τρόπο πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και μιλούν για λαθρομετανάστες, πώς θάβουν τον αγώνα των μεταναστών. Είμαστε μαζί με τους μετανάστες στους δρόμους δουλεύοντας. Έχουμε βρεθεί μπροστά στην αστυνομική βία και τις επιχειρήσεις σκούπα, δεχόμαστε ρατσιστικές επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα, έχουμε βρεθεί στα εργατικά κάτεργα και στα θερμοκήπια της Μανωλάδας».

Η Αγγελική Φατούρου από την Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, ανέφερε ότι η ΟΛΜΕ έχει εδώ και έναν χρόνο υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και την αδιάλειπτη φοίτηση των παιδιών τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής των γονέων. Ότι, επίσης, η ΟΛΜΕ αναγκάζεται να προβαίνει σε εκατοντάδες παρεμβάσεις στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας για την αποδοχή αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία που αρνούνται την εγγραφή τους. Η νομιμοποίηση, τόνισε, είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να χτυπήσει την παραβατικότητα, την μαύρη εργασία και την ανασφάλεια και να προωθήσει την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνική ζωή».

16bsyn

Από το Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών ο Παναγιώτης Σωτήρης ανέφερε ότι τα σωματεία δεν βλέπουν το μετανάστη ως ανταγωνιστή αλλά ως συνάδελφο, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει επίσης τους Έλληνες εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. «Αν μας φταίει κάποιος για τη συνθήκη εξαθλίωσης, αυτός είτε έχει ελληνικό διαβατήριο και είναι υπουργός είτε ευρωπαϊκό της τρόικας.

Σήμερα διοργανώνουμε ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης των εργαζομένων στις 6.00 το απόγευμα στο χώρο της απεργίας πείνας και την Πέμπτη στη 13.00 παράσταση διαμαρτυρίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σε πείσμα των κραυγών ότι «δεν χωράμε άλλους» και όσων θέλουν να πετάξουν έξω τους μετανάστες, εμείς επιμένουμε ότι όσο συνεχίζεται το καθεστώς παρανομίας, εξακολουθεί η υπερεκμετάλλευση, πλήττονται εξίσου οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Η Τίνα Ζορμπαλά από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Δικτύου στον αγώνα των μεταναστών για ίσα δικαιώματα. «Το άσυλο δεν ανήκει μόνο στους πανεπιστημιακούς, αποκτά νόημα από τους κοινωνικούς αγώνες όπως αυτόν των μεταναστών εργατών», και συμπλήρωσε ότι μέσα σε αυτό το χώρο της απεργίας πείνας αποπνέει ένας αέρας ελευθερίας και αλληλεγγύης που δεν συναντά κανείς συχνά.

Ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, δήλωσε ότι ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων κατανοεί την δυσαρέσκεια για συναδέλφους και τον τρόπο κάλυψης του αγώνα των μεταναστών. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση του, που δεν εκκινεί από συντεχνιακούς λόγους, ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων παρακολουθεί τον αγώνα των μεταναστών, βλέπει, όχι μόνο τη νομική και πολιτική πλευρά του ζητήματος, αλλά το δίκιο.

Ο Θανάσης Διαβολάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, δήλωσε: «όπως βλέπετε οι απεργοί έχουν μόνο ζάχαρη και νερό. Αυτά κρατάνε στη ζωή τους μετανάστες απεργούς πείνας, εκείνους που κατάφεραν με τον αγώνα τους να θέσουν στην κοινωνία το πρόβλημα. Είμαστε εδώ όχι από οίκτο, αλλά επειδή είμαστε συνάδελφοι». «Ποιος είναι παράνομος και λαθραίος;», αναρωτήθηκε, «ο μετανάστης ή εκείνοι που θα ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, εκείνοι που σε μια νύχτα κατήργησαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα;».

Ο Γιώργος Κοβιός, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ανέφερε ότι σε μαζική συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα, το σωματείο αποφάσισε να συνταχθεί στον αγώνα των μεταναστών. «Βρισκόμαστε μαζί στα εργοτάξια και τα ναυπηγία, μαζί συνωστιζόμαστε στους τοπικούς ΟΑΕΔ για να πάρουμε το ελεεινό επίδομα ανεργίας. Ξέρουμε το κοινό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, μας ενοποιεί η φτώχια και η εκμετάλλευση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, στην  Απεργία της 23ης Φεβρουαρίου, για να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση».

Η Δέσποινα Κουτσούμπα μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα όλοι οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται ως ξένοι. «Οι Έλληνες εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, επίσης παρουσιάζονται ως ξένοι, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς. Οι μετανάστες ήταν καλοί όσο ήταν στην αφάνεια. Τώρα που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούν τα δικαιώματά τους αντιμετωπίζονται με πυγμή. Όλοι εμείς οι ξένοι είμαστε στο προσκήνιο. Οι 300 προτάξανε το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Είμαστε μαζί τους.

Την συνέντευξη έκλεισε Αμπντουλ Χάτζι, μεταναστης εργάτης, που κάλεσε την κυβέρνηση να σταματησει την κοροϊδια. Οι 300 μετανάστες βρίσκονται 23 ημέρες σε σκληρή απεργία. Η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους εδω και τωρα, πριν να είναι αργα. Τέλος, ανακοίνωσε την έκκληση της συνέλευσης των απεργών πείνας για ενωτική μαζική διαδήλωση την Παρασκευη 18 Φεβρουαρίου στις 18.00, στο χώρο του Μουσείου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε επίσης ο Τάσος Ριζόπουλος από το Σωματείο Φαρμάκου Βοιωτίας.