κείμενο αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗς ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗς ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

Το ΔΕΣ Με, ως δίκτυο στέκεται δίπλα στις μετανάστριες και τους μετανάστες που επιχειρούν να βγουν από την αφάνεια και αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι σε μια Πολιτεία που κάνει ότι δεν τους βλέπει και στηρίζει τους 300 μετανάστες που ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 25 Γενάρη 2011 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι απεργοί εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες, οι οποίοι  παρότι εδώ και δεκαετίες αποτελούν ενεργητικό κομμάτι της κοινωνίας, δουλεύοντας σε χωράφια, σε σπίτια, σε μαγαζιά και σε επιχειρήσεις, στερούνται των τυπικών νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν το αυτονόητο: το γεγονός ότι ήδη αποτελούν αναπόσπαστα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό διεκδικούν και οι απεργοί πείνας με τον αγώνα τους: την ελάχιστη δυνατή αναγνώριση ότι ζουν και  εργάζονται εδώ και παρά ταύτα τους μεταχειριζόμαστε σαν να είναι εγκληματίες. Αυτό δηλώνει ο αγώνας τους: ότι δεν είναι αόρατοι, υπάρχουν και ας μην τους λαμβάνουμε υπόψη, ότι δεν κρύβονται κι ας αρνείται το ελληνικό κράτος να τους δώσει ταυτότητα, χαρτιά και νομική υπόσταση και να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Και αποκαλύπτουν όψεις της κρίσης που μένουν στη σιωπή ή στην καλύτερη περίπτωση δεν είχαν υπολογιστεί: Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι μετανάστες και μετανάστριες μένουν άνεργοι και άνεργες, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι εργοδότες αρνούνται να τους ασφαλίσουν με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, να χάνουν την άδεια παραμονής και εργασίας και να εγκλωβίζονται στο πλέγμα της αδήλωτης εργασίας.

Zητούν τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών “χωρίς χαρτιά” που επί σειρά ετών εργάζονται στην χώρα και την έχουν καταστήσει το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων.

Το ΔΕΣΜΕ οραματιζόμενο μια μεταναστευτική πολιτική αντάξια ενός κράτους δικαίου που σέβεται και κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας. Στηρίζει το αίτημα των απεργών για θέσπιση διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών και μεταναστριών  που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας επί σειρά ετών.

Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών – ΔΕΣ Με

desme-diotima@googlegroups.com