Για τους 300 απεργούς πείνας μετανάστες – Εργαζόμενοι/ες, συνεργάτες, εθελοντές/τριες, ασκούμενοι/ες στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ

Αθήνα, Φεβρουάριος 2011

Όταν έστω κι ένας άνθρωπος αναγκάζεται να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχεια της  ύπαρξής του προκειμένου να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να εγγραφεί (ή να εξακολουθήσει να παραμένει εγγεγραμμένος) στο κοινωνικό σώμα, τότε δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί.

Αυτή τη στιγμή 300 μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους κάνοντας απεργία πείνας και ζητούν να σταματήσει επιτέλους η σύνδεση της ύπαρξης τους με την αγωνία της κάθε φορά “νομιμοποίησης” της παρουσίας τους στην Ελλάδα. (Οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια νόμιμης και παραγωγικής παρουσίας στη χώρα μας μέχρι να απολέσουν -λόγω οικονομικών και άλλων συγκυριών- τη δυνατότητα συνέχισης της νομιμότητας αυτής της παραμονής).

Η πράξη αυτή δείχνει με δραματικό τρόπο μια πραγματικότητα που εμείς, εργαζόμενοι υπό διάφορες ιδιότητες (μισθωτοί, εξωτερικοί συνεργάτες, εθελοντές, εκπαιδευόμενοι) στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες) βιώνουμε καθημερινά: την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας ως μετανάστες.

Ήδη γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ολοένα και περισσότερων περιπτώσεων ατόμων και ολόκληρων οικογενειών που πεινούν όχι λόγω απεργίας αλλά λόγω ανεργίας, εγκλωβισμένες σε μια πραγματικότητα που πολλές φορές προσλαμβάνει επιθετικά χαρακτηριστικά έναντι αυτών των ανθρώπων και συρρικνώνει την ύπαρξή τους στα όρια μιας εύθραυστης επιβίωσης. Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα αυτά επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά και τα παιδιά τους στη χώρα μας. Το αυτονόητο είναι ότι οι λύσεις αυτές δεν μπορεί να είναι κατασταλτικές και εχθρικές προς ανθρώπους που επί χρόνια ζουν, εργάζονται και προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο. Ακόμη λιγότερο εχθρικές μπορούν να είναι απέναντι σε ανθρώπους που καταφεύγουν στην Ελλάδα -πρόσκαιρα ή μονιμότερα- αναζητώντας ασφάλεια και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αντίθετα, οι λύσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να προάγουν την ανθρωπιά μας. Οι τριακόσιοι μετανάστες απεργοί πείνας πρέπει να είναι οι τελευταίοι που χρειάζεται να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα να ζήσουν με την αξιοπρέπεια που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο.

Εργαζόμενοι/ες, συνεργάτες, εθελοντές/τριες, ασκούμενοι/ες

στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ

Ονοματεπώνυμο Ειδικότητα Ιδιότητα
ΦΡΟΣΩ Χ”ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΧΡΥΣΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
EGIDA LEKAJ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΓΕΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΙΤΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
IRINA ISKRENOVA ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
ΧΟΝΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ
HOSSAINI  QADIR ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
SUSANA DANO ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
FARIMA HASHEMI ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
YASAMIN AZIZI ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
NASIM MOHAMMADI ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
HAYTHAM KOUBASH ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΒΙΘΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ALSAID ISSA ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΕΥΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
VANIA NEDELTCHEVA ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
ΟΛΓΑ ΠΟΣΟΝΙΔΟΥ ΚΟΙΝ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
ΑΝΝΑ ΓΙΑΡΜΕΝΙΤΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
EMMA SKJONSBY ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ
ΕΚΑΒΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΙΝ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΜΑΡΙΚΑΙΤΗ ΜΑΝΣΟΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΦΩΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ