Κείμενο Συμπαράστασης απο το Εθελοντικό Σχολείο Μεταναστών «Οδυσσέας»

Τα μέλη του “Οδυσσέα”, διδάσκοντες και μαθητές, Έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες, εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους.

Οι μετανάστες στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, βρέθηκαν στη χώρα μας αναζητώντας εργασία και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Έφυγαν από χώρες που είναι βουτηγμένες στην ανέχεια, στην ανεργία, στη διαφθορά, από χώρες που μαστίζονται από ξενοκίνητες δικτατορίες και πολέμους που η πλούσια και αλαζονική Δύση εξαπολύει ή υποδαυλίζει εναντίον τους. Αποτελούν το πιο εκμεταλλεύσιμο τμήμα της εργατικής τάξης, τα φτηνά, συνήθως ανασφάλιστα, εργατικά χέρια χάρη στα οποία πλούτισε και πλουτίζει ακόμη το εγχώριο κεφάλαιο.

Ανύπαρκτοι για το κράτος όσο έκαναν τη “βρόμικη δουλειά”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για την οποία υπήρξαν τόσο χρήσιμοι στους Έλληνες εργοδότες τους, σήμερα, την περίοδο της κρίσης και της εντεινόμενης επέλασης του Κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, οι μετανάστες είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο της επίθεσης. Η εργοδοτική τρομοκρατία, η κρατική γραφειοκρατία, η γκετοποίησή τους, οι ρατσιστικές- φασιστικές επιθέσεις είναι μερικά μόνο στοιχεία της καθημερινότητάς τους.

Αρνούμαστε την προσπάθεια της Κυβέρνησης, ενός μεγάλου μέρους των ΜΜΕ, πολιτικών κομμάτων, φασιστικών/εθνικιστικών οργανώσεων και παρακρατικών ομάδων να στοχοποιήσουν τους μετανάστες και τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες ως υπεύθυνους για τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκληματικότητα. Η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες, αλλά από όλους αυτούς που μέρα τη μέρα αφαιρούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών και προσπαθούν να δημιουργήσουν φανταστικούς εχθρούς. Αντίθετα, η νομιμοποίησή των μεταναστών θα ωφελήσει πολλαπλά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και το σύνολο του λαού, εκτός φυσικά από όσους θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους και από όσους επενδύουν στην ξενοφοβία για να στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα αληθινά προβλήματα και τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια κατασυκοφάντησης των μεταναστών, των απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου με σκοπό την εκδίωξη των απεργών πείνας που βρίσκονταν στη Νομική Σχολή της Αθήνας και τον εξαναγκασμό τους να μεταφερθούν σε χώρο που δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Είμαστε στο πλευρό τους, όπως οφείλει να είναι κάθε Έλληνας εργαζόμενος, κάθε Έλληνας πολίτης, κάθε συλλογικότητα, κάθε σωματείο, έτσι ώστε ο αγώνας τους να γίνει υπόθεση όλων μέχρι την τελική νίκη!

Χαιρετίζουμε τους 300 απεργούς πείνας για το θάρρος τους και για το κουράγιο τους!

Αποτελείτε έμπνευση και ελπίδα για όλους μας!

Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!