Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Παντείου

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 5 το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μετανάστες εργάτες από την Κρήτη, αποφασισμένοι να ξεκινήσουν πανελλαδική απεργία πείνας, διεκδικώντας μια ζωή αξιοπρέπειας αντί ενός ατέρμονου αγώνα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. (με το Δουβλίνο ΙΙ), σ’ ένα πλαίσιο άγριας αντιμεταναστευτικής πολιτικής, εξαπολύει επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια να εμφανιστεί η αποπομπή των μεταναστών ως λύση για την κρίση, να γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι και να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της κρίσης, το μεγάλο κεφάλαιο και κυβερνήσεις που το στηρίζουν.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Παντείου δηλώνει τη στήριξη του στον αγώνα των μεταναστών και καλεί τα μέλη του σε παρουσία στο χώρο της απεργίας πείνας. Χαιρετίζουμε με υπερηφάνεια τη δυναμική απόφαση των συναδέλφων του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθήνας να συνδράμουν τους μετανάστες και να στεγάσουν τον αγώνα τους. Η πρακτική του lock out της Νομικής σχολής είναι προσχηματική και έχει ως στόχο την κατασυκοφάντηση του ασύλου, το οποίο όχι απλώς δεν παραβιάζεται, αλλά αντιθέτως τιμάται όταν προστατεύει δίκαιους αγώνες. Το κλείσιμο της σχολής, που τελικώς αναιρέθηκε, αποτελεί μεγάλη υποχώρηση μπροστά στις πιέσεις του υπουργείου και των ΜΜΕ, που με συντονισμένη προπαγάνδα δημιουργούν κλίμα πανικού μιλώντας για παρακόλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ενώ οι μετανάστες φιλοξενούνται σε κτήριο όπου δεν διεξάγονται μαθήματα) και για κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών (ενώ υπάρχει ομάδα ιατρικής βοήθειας που είναι συνεχώς παρούσα).

Ο αγώνας των μεταναστών είναι και δικός μας αγώνας. Το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλεια είναι κοινό. Κανένας μόνος του στην κρίση!